Zoeken

Honda ontwikkelt elektrische racemotoren

14 december 2022
Honda is elektrische racemotoren aan het ontwikkelen. Tijdens een persconferentie waar de raceplannen van HRC voor het komende seizoen uit de doeken werden gedaan heeft Honda directeur Shinji Aoyama dat aangekondigd.

 

Begin deze week hield de Honda Motor Company een persconferentie in Japan waarbij de 2023 plannen van HRC uit de doeken werden gedaan. 

Tijdens die conferentie haalde Honda aan vanaf het prille begin altijd actief in de motorsport te zijn geweest en dat vanaf de eerste Isle of Man TT in 1959 het doel van Honda oprichter Mr. Soichiro Honda is geweest om 's werelds nummer 1 te worden in technologie. Motorsport zit in Honda's DNA. 

In zowel de auto- als motorsport werden de plannen voor 2023 gepresenteerd in alle disciplines variërend van het Rally kampioenschap tot het WK Trial en van de MotoGP tot het Endurance World Championship, waarbij ook de terugkeer naar het WK Supersport werd aangekondigd.

Honda directeur en senior managing executive officer Shinji Aoyama zei echter ook dat Honda momenteel al actief elektrische race-technologie aan het ontwikkelen is.

"Vele generaties Honda-ingenieurs en motorsport-teamleden die ons voorgingen, werden keer op keer geconfronteerd met moeilijkheden terwijl ze op het wereldtoneel streden, maar ze overwonnen dergelijke moeilijkheden en verzamelden overwinningen door uitdagingen aan te gaan zonder op te geven", zei de Honda directeur. 

"In de motorsport is deze houding onmisbaar voor het verfijnen van onze mensen en technologieën, en het vormt de basis van de motorsportactiviteiten van Honda. We zullen deze ‘uitdagende geest’ verder versterken en onze motorsportactiviteiten blijven ontwikkelen samen met onze coureurs en iedereen die met ons uitdagingen aangaat."

Niet bijster interessante PR-prietpraat als je 't ons vraagt, maar daarna werd het echter interessant. 

"In de tussentijd heeft Honda nog een belangrijke missie op het gebied van motorsport", vervolgt Aoyama-San. "Het is de realisatie van koolstofneutraliteit. Honda heeft al onderzoek gedaan naar en ontwikkeling van technologieën voor CO2-neutraliteit." 

"Vanaf nu zullen we onze initiatieven om dergelijke technologieën in de praktijk te brengen in onze race-activiteiten verder verbeteren. Bovendien zullen we, te beginnen met motorfietsen, de mogelijkheden onderzoeken om geëlektrificeerde tweewielers te introduceren in echte raceklassen waaraan we gaan deelnemen."

Nu klinkt dit allemaal nogal vaag, maar de boodschap is duidelijk: Honda is elektrische racers aan het ontwikkelen, ga er dus maar vanuit dat binnen nu en enkele jaren tijd er elektrische crossers, trials en racemotoren te verwachten zijn. 

Strikt genomen hebben ze d'r al ervaring mee, Honda is nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van de Mugen Shinden TT Zero machine, de elektrische racer die jarenlang de Zero TT van de Isle of Man TT heeft gedomineerd en waarmee in het laatste jaar 2019 Micheal Rutter het ronderecord op 121,909 mph heeft gezet.