Zoeken

Bezoek Giacomo Agostini Sala dei Trofei

Unieke Trofeekamer

30 december 2020
Giacomo Agostini is de koninklijke hoogheid van de motorsport, dus op audiëntie mogen komen bij de 15-voudige wereldkampioen in zijn huis op een heuveltop in de historische Noord-Italiaanse stad Bergamo, is alsof je bij Willem-Alexander in Paleis Huis ten Bosch op de koffie wordt uitgenodigd. De meest succesvolle coureur aller tijden biedt nu echter in samenwerking met dochter Vittoria bezoeken van een halve dag aan in zijn pas geopende Sala dei Trofei – trofeeënkamer.

"Het is geen museum, niet zolang ik nog leef!" dringt Ago aan, die uit 186 Grand Prix starts maar liefst 122 overwinningen (plus een WK F750 overwinning) heeft behaald, in totaal 159 keer op het podium stond en maar liefst 117 keer de snelste ronde noteerde.  De Sale dei Trofei bevat een breed scala aan memorabilia die hij gedurende zijn geweldige 15-jarige racecarrière heeft verworven, waaronder zoveel van de 364 racetrofeeën die hij op twee wielen heeft gewonnen als hij in de trofeekamer kon persen. Ago's nederige stulpje in Bergamo, in de heuvels net buiten de stadHet Visitors Packageomvat dit bezoek, gevolgd door een diner met Ago en een overnachting in de elegante, nabij gelegen Villa Vittoria B&B van de familie. De kans om een ​​privébezoek te brengen aan de pas geopende collectie met Ago aan mijn zijde, was een voorproefje op het soort ervaring dat nu voor elke racefan beschikbaar is.

"Ik had al mijn trofeeën opgestapeld in een kleine kamer in huis en wist niet eens hoeveel ik er had – ik dacht rond de 250 ofzo, maar het bleek er bijna één te zijn voor elke dag van het jaar!" zegt Agostini, die op 77-jarige leeftijd nog altijd dezelfde magnetische en minzame ​​persoonlijkheid is als vroeger, met een goed filmsteruiterlijk en de unieke gave om zelfs de nederigste racefan te kunnen overtuigen dat hij/zij toen en nu de belangrijkste persoon op aarde is, onderwijl een handtekening zettend of poserend voor een selfie. “Mijn vrouw Maria en ik hadden besloten om voor een kleiner huis te gaan nu de kinderen het huis uit waren, dus kochten we een heel mooie kleinere villa in de buurt en waren we voorbereid om daarheen te verhuizen. We konden echter geen goede prijs krijgen voor het huis, dus halverwege 2019 besloot ik om van de nieuwe een B&B te maken die Vittoria kon runnen, terwijl ik van een garage onder aan onze huidige oprit een Sala dei Trofei maakte. Op die manier kon ik eindelijk van alle herinneringen gaan genieten."

 

Tekst: Alan Cathcart
Fotografie: Kel Edge