Zoeken

Suzuki maakt prijs Hayabusa 25th Anniversary bekend

21 september 2023
Suzuki heeft de prijs van de Hayabusa 25th Anniversary bekend gemaakt. Het exclusieve jubileummodel, vijfentwintig jaar na de introductie van de inmiddels wel legendarische GSX-R1300, komt in een beperkte oplage naar Nederland en is per direct leverbaar.

 

We weten dat we 't al vaker hebben gezegd en dat we dus in herhaling vallen, maar geen enkele motor die vanaf dag 1 zó veel impact heeft gemaakt als de GSX-R1300 Hayabusa. Die zoveel tongen los heeft weten te maken. Busa, zoals de motor door de fans liefkozend wordt genoemd, bracht zelfs de politiek in beroering, tot aan Brussel toe. Zoveel vermogen, een topsnelheid van 300 km/u, het zo verboden moeten worden.

De rumoer had echter een averechts effect, het gaf de Hayabusa meteen een legendarische en mythische status, die hij tot op de dag van vandaag nog steeds heeft. De introductie van Euro 4 leek het einde in te luiden van de eerste productiemotor met een topsnelheid van 300 km/u op de Nardo testbaan in het zuiden van Italië, maar het afscheid bleek van korte duur: in 2021 werd de derde generatie gepresenteerd die aan de nog strengere Euro 5 emissie-eisen voldeed. 

Twee jaar na die introductie is het 25 jaar sinds de introductie van die eerste Hayabusa en om daar op passende wijze bij stil te staan kondigde Suzuki begin juli een jubileumeditie aan: de Hayabusa 25th Anniversary. 

Dit unieke model is direct herkenbaar aan zijn bijzondere en exclusieve oranje/ zwarte kleurstelling. Verder worden er originele gravures toegepast op onder andere de uitlaatdempers en de ketting. Een unieke buddyseatcover en goud geanodiseerde details op de achterbrug en remschijven voorr maken de looks compleet.

De jubileumuitgave van de Suzuki Hayabusa is beschikbaar vanaf 22.899 euro en is slechts zeer beperkt leverbaar via de Suzuki dealer. Alle kopers van de Suzuki Hayabusa 25th Anniversary ontvangen eveneens een jaar lang lidmaatschap van de Hayabusa Club Holland.  Da's een koopje, voor een standaard Hayabusa moet namelijk € 22.399 op tafel worden gelegd. Standaard worden alle Suzuki motoren trouwens geleverd met 6 jaar garantie, da's wel zo'n geruststellende gedachte.