Zoeken

BMW Motorrad legt verkoop alle motoren stil in VS, uitgezonderd de CE-04

22 september 2023
BMW Motorrad heeft in de Verenigde Staten de verkoop van alle nieuwe motorfietsen met een verbrandingsmotor stilgelegd. Blijkbaar heeft het probleem betrekking op het verdampingssysteem in alle nieuwe verbrandingsmachines en op gebruikte fietsen in de inventaris van dealers.

Wat is er aan de hand? Exacte details geeft BMW Motorrad niet vrij, behalve dat het veiligheid-gerelateerd is en dat eigenaren van BMW motoren gewoon kunnen blijven rijden. Ook is in het persbericht expliciet vermeldt dat het stilleggen van de verkoop niet voor de CE-04 geldt. 

“Na een recente kwaliteitsanalyse heeft BMW actie ondernomen om het materiaal dat is gebruikt in een component van het EVAP-systeem nader te onderzoeken, dat mogelijk niet aan de vereiste materiaalspecificaties voldoet." Het stilleggen van de verkoop is op dit moment "tijdelijk en vrijwillig", maar BMW zegt wel dat het van invloed is op alle nieuwe én tweedehands BMW motoren in de inventaris van dealers, met uitzondering dus van de CE 04. 

Het EVAP-systeem is een verdampingssysteem dat is ontworpen om onverbrande benzinedampen op te vangen en terug te geleiden naar de motor of katalysator in de uitlaat om vollediger te verbranden om te voorkomen dat deze in de atmosfeer terecht komen.

Hoewel BMW Motorrad zegt dat het stilleggen van de verkoop momenteel geheel vrijwillig is, zou het wel eens een enorme strop kunnen worden als het EVAP-systeem daadwerkelijk niet aan de eisen voldoet. In dat geval zou een gigantische terugroepactie moeten worden opgetuigd.

Het mogelijke probleem lijkt vooralsnog alleen in de Verenigde Staten te spelen. Bij BMW Motorrad Nederland was niemand beschikbaar voor commentaar, maar een BMW Motorrad dealer bevestigde geen enkel bericht te hebben ontvangen dat de verkoop ook hier zou moeten worden stilgelegd - en dat ze dus nog gewoon worden verkocht. 

Update:
Een woordvoerder van BMW Nederland heeft inderdaad bevestigd dat deze actie niet speelt voor de Nederlandse markt. "Mogelijk dat de eisen in de VS strenger zijn dan bij ons, en dat ze daar nu het zekere voor het onzekere nemen, maar bij ons is hierover helemaal niets bekend", aldus Andrew Mason van BMW Nederland.